BCMS - hemsida för konstnärer / kulturproducenter

Hur kan jag visa video direkt i ingress eller textfält?

OBS! Gäller versioner tidigare än 2.2.0.0. Fr.o.m. 2.2.0.0 kan du använda s.k. M-taggar för att lägga in video och ljud i textfälten.

 

Om du vill visa video direkt i en ingress, eller i ett textfält måste du klistra in så kallad "embed-kod" direkt i html-koden. För att resultatet skall bli lyckat krävs att du är nogrann i alla steg av genomförandet. Du bör helst ha ett hum om hur HTML-kod ser ut. Din video bör också vara uppladdad till en video-servertjänst som t.ex. Youtube eller Vimeo, som båda är gratis att använda.

 

Du bör tänka på följande innan du sätter igång.

1. Du kan kopiera kod direkt från Youtube, Vimeo eller liknande tjänster till ett ingress-eller textfält, eller från video-hanteringen i ditt b*cms.

2. Videon måste vara inställd för att visas med 480 pixlars bredd, för att inte layouten på din sajt skall förvrängas. Storleken kan du ställa in innan du kopierar koden från en tredjeparts-tjänst.

3. Quicktime-filmer som du har laddat upp till ditt b*cms omfattas inte av den här manualen.

4. Denna manual gäller i första hand version 2.19.2 och senare. Du kan se vilken version du har i administrationens startsida. Knappen HTML saknas i tidigare versioner.

 

Så här gör du steg för steg, med ledning av bilderna

 

Steg 1 (bild 1): kopiera kod från media-hanteraren.

I administrationen, gå till listan över poster i portfolion. Klicka på "ändra" för den artikel som du vill visa video i, klicka på "ladda upp/ändra bilder dokument eller video" i högra kolumnen (i äldre versioner av b*cms står det "ändra videoklipp") och sedan på VIDEO.

Leta upp videoklippet du vill ändra. Det måste vara av typen "kod" (se pil t.h.). Markera hela koden i fältet KOD (se pil t.v.). Det är viktigt att all text i fältet kommer med. Kopiera med ctrl+c (pc) eller kringla+c (mac).

 

Steg 2 (bild 2): öppna html-fält för inklistring av kod.

Återvänd till den artikeln i portfolion som skall ändras. Leta upp fältet för ingress eller text. Längst ut till höger i den undre raden i listen ovanför textfältet finns en liten knapp med texten HTML (se pilen). Klicka på den. Då öppnas ett nytt fönster (se till att ev. pop-up blockerare är avstängda).

 

Steg 3 (bild 3): klistra in koden

Nu bör du vara extra uppmärksam. Om det redan fanns text i html-fönstret sätter du ner markören med ett klick efter all text, eller före all text. Sätt inte in koden mitt i text om du inte är van vid HTML!

Sedan klistrar du in koden med ctrl+v eller kringla+v. I bilden kan du se hur koden kan se ut när den är inklistrad. Koderna kan skilja sig betydligt från fall till fall men börjar och slutar ofta med HTML-taggen OBJECT.

När du är klar klickar du på knappen UPDATE. Spara sedan artikeln. Notera att det inte är säkert att du kan se det inklistrade objektet i administrationen.

Om du vill att videoklippet skall ses både i ingress och i textfältet måste du klistra in koden i båda fälten.

 

Steg 4 (bild 4): granska resultatet

Granska resultatet genom att se ingressen/texten på din hemsida.