2 - BCMS - hemsida för konstnärer / kulturproducenter - Att tänka på vid flytt från ett webbhotell till ett annat
BCMS - hemsida för konstnärer / kulturproducenter

Att tänka på vid flytt från ett webbhotell till ett annat

Om du av någon anledning vill byta webbhotell i samband med en beställning av b*cms och behålla ett ditt domännamn så finns det några viktiga saker du bör tänka på. Denna artikel är inte komplett utan kommer att fyllas på efter hand.

 

Så går flyttprocessen till i korthet

OBS! Även om flytt-procedurerna är standardiserade så har alla webhotell olika lösningar för flyttning. Prodceduren kan alltså skilja sig från listan nedan. Om du beställt baspaketet hjälper jag dig med de flesta av dessa steg om du behöver byta webbhotell.

 

  1. Beställ (och betala om nödvändigt) ett nytt konto hos det webbhotell du vill flytta till.
  2. Gör grundläggande inställningar på det nya webbhotellet
  3. Flytta över filerna för hemsidorna till det nya webbhotellet och ställ in mailkonton om du använder sådana.
  4. Förbered mailhantering enl instruktioner längre ned i denna artikel.
  5. Begär s.k. auktoriseringskod för domänflytt hos det gamla webhotellet
  6. Begär att det nya hotellet skall inleda flyttning av domän (ni kan behöva betala förnyelse av domän till det nya hotellet först)
  7. När flyttningsprocessen av domänen är inledd hos båda parter vilket kan ta 1-3 dagar från begäran, går det ca 24-48 timmar innan flyttningen är helt genomförd och stabil.
  8. Under flyttprocessen bör all mail tankas ned till hårddisken dagligen (se sektion om mailhantering).
  9. Säg upp det gamla webhotellet när allt är överflyttat och stabilt. Om du måste säga upp det gamla webbhotellet tidigare, se till att ha minst två veckor på dig för att genomföra flytten.

 

Vilka tjänster använder du hos ditt nuvarande webbhotell?

Innan du bestämmer dig för att flytta bör du kolla igenom vilka tjänster du har hos ditt webhotell. Använder du mailen som är knuten till ditt domän-namn? Har du andra typer av tjänster än hemsida, t.ex. blogg, webbshop eller vilande (parkerade) domännamn? Allt detta måste i så fall också flyttas med eller arkiveras om det inte skall användas.

 

Använder du ditt nuvarande domän-namn för din e-post?

Vid en flytt från ett webhotell till ett annat så flyttas inte den e-post som är sparad på servern med. Om det är viktigt för dig att all e-post som är lagrad på servern sparas så måste du vidta följande åtgärder.

1. Använd en e-postklient för att ladda ned e-posten till din dator. Exempel på e-postklienter är Outloook (pc), Thunderbird och iMail (mac). Om du använder en e-postklient under flyttningsperioden så sparas alla meddelanden på din dator, både från det gamla webbhotellet och det nya. Om du bara använder ditt webbhotells webbmail så kommer du inte kunna spara några e-postmeddelanden.

2. Planera flytten så att den sker på en vecka när du inte har mycket e-postkommunikation som är kritisk för ditt arbete. Det kan ta upp till 48 timmar innan ändringen blir "stabil" över hela internet och under den tiden kan det uppstå korta glapp. E-post som skickas till dig under sådana glapp riskerar att inte komma till rätt adress eller att studsa tillbaka till avsändaren.

3. Skapa ett e-postkonto på t.ex. Gmail som du kan ha som reserv om e-posten skulle krångla.

4. Meddela de personer som du vet att du kommer att ha mycket kontakt med under flytt-veckan att de kan skicka e-post till din reserv-adress om de inte kommer fram på den vanliga e-postadressen.

 

Användbara länkar:

Ladda ned Thunderbird gratis
https://www.mozilla.org/sv-SE/thunderbird/