BCMS - hemsida för konstnärer / kulturproducenter

Format och standarder

Vilka bildformat kan jag använda?

De bildformat som stöds är JPG och GIF för bilder som används överallt på sajten. För loggor i sidhuvudet och på entrésida kan också PNG användas.

 

Hur skall bilderna förberedas?

JPG-bilder skall vara sparade i färgläget RGB (ej i CMYK).
För storleken på bilden är upplösning i dpi eller ppi ovidkommande. Det som är viktigt att tänka på är antalet pixlar i bilden, samt att det är bredden på bilden som används. Höjden anpassar sig automatiskt till bredden.

Standardstorleken för bildens bredd är: 480 pixlar. Undantag är bilder som använder hela layout-bredden, t.ex. på startsida och bred layout. Här är standardbredden 800 pixlar.

Max tyngd på bildfilen är 1 megabyte. I realiteten blir filerna mycket mindre om du komprimerar dom. Använd 60% komprimering på JPG-filer.

 

Vilka mediaformat stöds?

Quicktime och Flash-video från tredjeparts-tjänst med inbäddad kod. Flash-video erbjuder mycket snabbare och stabilare uppspelning om den körs från en dedikerad videoserver. Jag rekommenderar därför att du laddar upp dina filer till en gratistjänst som Vimeo.

NYTT! Bädda in Video från Vimeo eller YouTube genom att uppge en länk till videon.

NYTT! Ljudformat stöds fr.o.m. version 2.2.0.0. Ljud kan laddas upp eller länkas som mp3-filer. Stöder direktlänkar från Soundcloud och embed-kod från andra tjänster.

 

Stöder b*cms HTML5 (iPad/iPhone)?

Ja, om du laddar upp dina mediafiler till en tredjepartstjänst som stöder inbäddning av kod som är html5-kompatibel, t.ex. Vimeo. I övrigt används inte Flash av tjänsten.

 

Vilka andra typer av filer kan jag ladda upp?

Du kan ladda upp dokument som PDF eller en komprimerad katalog i ZIP-format.