2 - BCMS - hemsida för konstnärer / kulturproducenter - Hur förbereder jag mina bilder för b*cms?
BCMS - hemsida för konstnärer / kulturproducenter

Hur förbereder jag mina bilder för b*cms?

Här följer några generella råd om hur du kan förbereda dina bilder så att de ser bra ut på din hemsida.

 

Komprimera dina JPG-bilder!

B*cms stöder formaten JPG, PNG och GIF för bilder men jag rekommenderar JPG för generellt bruk.

Bilderna bör komprimeras när du sparar dom annars blir de onödigt stora vilket förlänger både uppladdningstiden och visningen av hemsidan betydligt. När du sparar dina bilder kan du ange komprimeringsgrad för jpg. 60-80% är att rekommendera. Observera att komprimeringen inte förändrar storleken på bilden i pixlar eller centimeter. Den gör bara bilder lättare i Kb genom att läsa ihop färgerna i dem på ett smart sätt vilket gör att de går snabbare att visa på hemsidan.

Bilder som laddas upp får inte vara större än 1 megabyte men notera att bilderna inte blir bättre i kvalitet ju närmre gränsen för 1mb de ligger! Med 60-80% komprimering räcker det att bilden "väger" 150-250kb för en bild som är 800 pixlar bred för att den ska se lika bra ut som originalet.

Utgå alltid från ett original i ett okomprimerat format som Photoshop (PSD) eller TIFF (TIF). Spara sedan en kopia av bilden i JPG-format för uppladdning med kommandona "spara som..." eller "spara för webb och enheter". 

OBS! Tänk på att JPG-bilder måste vara sparade med RGB-färg och inte i CMYK-läge. Detta är speciellt viktigt att tänka på om du bearbetar bilder som använts i en katalog eller annan trycksak.


Hur stora skall bilderna vara?

Tänk på att bildupplösning är oviktigt när det handlar om bilder på webben. Det som är viktigt är hur många pixlar som finns i bilden. Du kan se antal pixlar i bilden om du öppnar den i photoshop och väljer "storlek på bild", eller högerklickar på bilden i utforskaren/finder för att få mer information.

Det bästa resultatet får du om du använder 100% storlek på bilderna. Med detta menas det antal pixlar som bilden kommer att visas med på hemsidan. Bilderna är 480 pixlar på bredden för vanliga layouter och 800 pixlar på bredden för bilder som använder hela layoutytan. OBS! Om du är osäker på vilken layout du kommer att använda så sparar du bilden med 800 pixlars bredd.

Om bilderna är större än vad layouten kräver så skalas de ner automatiskt. Det kan se bra ut för många typer av bilder, men bilder med fina linjer kan se suddiga ut. Använd aldrig bilder som är mindre än ovanstående rekommendationer.

Det är storleken på bredden som är viktig! Bildens höjd anpassar sig alltid efter bredden.


Använd profiler vid behov

Bilder med starka, klara färger kan upplevas som mer matta på hemsidan. Det har att göra med att bilder på nätet använder en begränsad färgpalett jämfört med photoshop. Om du vill ha mer kontroll över färgerna kan du konvertera dina bilder till en generell monitorprofil (sRGB IEC61966-2.1). Du får då större kontroll över hur färgerna omvandlas. Läs i manualen till photoshop hur du converterar färger med profiler. Tänk på att inte konvertera din originalbild. Du kan då förlora färginformation som inte kan ersättas.