BCMS - hemsida för konstnärer / kulturproducenter

Fyrkantat!

Hösten 2017 är det fyrkantat som gäller: eller snarare, med en krångligare mening: tumnagelbilder beskurna till samma bildförhållande. När alla tumnagelbilder på en sida har samma förhållande mellan höjd och bredd så bildar de ett rutmönster som ger dina sidor ett balanserat intryck.

Nackdelen är att bilderna blir beskurna för att passa det valda bildförhållandet. Stående bilder beskärs över och under bild och liggande beskärs till höger och vänster. Du kan inte ställa in hur bilden skall beskäras, det görs automatiskt. Beskärningen passar inte alla så därför är grundinställningen att behålla bildernas ursprungliga bildförhållande.

Du väljer själv vilka kategorier och artiklar som skall ha fyrkantade tumnaglar och vilket bildförhållande som ska användas. De flesta sidmallar utom några få kan ha fyrkantade tumnaglar. Du gör inställningen på den nya sidan för layoutmallar i administrationen.

Bildförhållandet uttrycks i höjdens procent av bildens bredd. 100% höjd ger alltså kvadratiska tumnaglar (100% bredd och 100% höjd, eller 1:1). 50% höjd ger liggande rektangulära panoramabilder (100% bredd och 50% höjd, eller 2:1). Du väljer vilket förhållande som skall användas. 0% bibehåller originalbildernas bildförhållande utan att beskära dem.

Uppdatera ditt system till den senaste versionen och testa! Om du kan stå ut med beskärningen så kommer du att märka att sidorna får ett rejält lyft!