BCMS - hemsida för konstnärer / kulturproducenter

Gott Nytt År!

2015-12-31 12:45:02

 

Under 2015 tog b*cms ett stort nytt kliv i utvecklingen. Nu är det dags att summera året som gått och titta lite närmre på vad som kommer under 2016.

Den största ändringen i b*cms historia torde vara bytet av plattform från den numera föråldrade ASP/access-kombon till PHP/Mysql. ASP fortsätter att göra ett bra jobb på många b*cms-sajter men har inte utvecklats på ett decennium och flera webbhotell har börjat dra tillbaka stödet för plattformen. Under hösten har så b*cms programmerats om från grunden i PHP vilket säkerställer att systemet kan fortsätta utvecklas under lång tid framöver.

Det reinkarnerade systemet som jag kallar b*cms 3 är redan i produktion. Många sajter har redan flyttats över till den nya plattformen och det arbetet kommer att fortsätta sakta men säkert under 2016. Den första nya sajten med b*cms 3 är Svenska Fotoboksprisets sajt som lanserades i december.

Jag kan inte nog poängtera hur viktiga mina kunders önskemål är för att driva utvecklingen av sajten framåt och många nya funktioner har lagts till under året efter särskilda önskemål.

Falkenbergs konstskola ville under våren utveckla bild-funktionerna på sin galleri-sajt vilket ledde till att en rad nya funktioner lades till för startsidan och i artiklarna:

  • Mediafiler ingår numera i gallerifunktionen i artiklarna
  • Startsidan fick möjlighet att visa video och bildspel med karusell-appen Slider Pro

Mantaray Film lanserade filmen om Ingrid Bergman under våren och ville snygga till sin sajt vilket ledde till att en rad nya funktioner lades till, bland annat:

  • En ny sidmall med topp-placerad meny
  • Puff-kategorier på startsidan
  • Länkar till Facebook-sidor i artiklar

Jag har också vidareutvecklat och lagt till en rad funktioner som möjliggör detaljstyrning av typografin vilket ger stora möjligheter för användare att påverka sin sajts utseende och karaktär.

  • B*cms har nu fullt stöd för uppladdning av egna fonter
  • Storlekarna för fonter kan styras i detalj

Och vad händer under 2016?

Jag brukar inte utfärda nyårslöften, men jag berättar däremot gärna vad som är på gång härnäst. Här är några saker som jag arbetar på just nu och som kommer att komma under 2016.

  • Mobilanpassning! Med b*cms 3 på plats är det dags att mobilanpassa layouterna – och jag räknar med att börja rulla ut ändringen under första kvartalet.
  • Under första halvan av 2016 räknar jag med att ha kunnat flytta de flesta existerande ASP-sajter till den nya plattformen.
  • Förbättrad hantering av kopplingar mot sociala medier och bättre integrering av webbshop i systemet.

Sist men inte minst så vill jag tacka nya och gamla kunder för ett gott samarbete under året och önska ett Gott Nytt År!