BCMS - hemsida för konstnärer / kulturproducenter

b*blogg

Här kan du läsa mer om utvecklingen av b*cms och relaterade nyheter.

B*cms + Open Sans = Sant

Under alla de år som jag har hållit på med webbsnickeri så har begränsningarna när det gäller typografi varit minst sagt störande. Tänk vad ett välskuret typsnitt kan göra för en design! Istället har webbarbetarens lott varit att lära sig acceptera att arbeta med den så kallade typsnittsfamiljens begränsade palett. Det har känts extra motigt i jobbet med b*cms eftersom dess design är tänkt att vara elegant utan att vara in-your-face. No more! Never again!

I den senaste versionen av b*cms finns nu äntligen en lösning på plats som använder uppladdade typsnitt för att visa så kallade webbfont-kits med @font-face direktivet i CSS3. Som när det gäller allt på webben finns det inte en standard för vilka typsnitts-format som stöds av detta eminenta direktiv vilket innebär omaket att man måste ladda upp samma typsnitt i fyra olika format för att de skall kunna läsas av de stora webbläsarna. Segt sa räven. Men det funkar!

För att komplicera det hela än mer så är licenserna för typsnitt motsägelsefulla. Det finns en massa typsnitt därute som kan användas utan kostnad även för kommersiellt bruk, men den öppna font-licensen OFL ställer till problem för den som vill göra webbfont-kit.

I administrationen hittar du den nya funktionen under INSTÄLLNINGAR > UTSEENDE. Där laddar du upp fonter och markerar dem för användning i rubriker och/eller brödtext. Ladda om din hemsida och du skall se ändringen direkt.

 

 

Var hittar du då lämpliga typsnitt att använda? Min absoluta favorit-sajt för detta är FontSquirrel.com. Inte nog med att dessa ihärdiga typsnittsekorrar letar upp gratis typsnitt från när och fjärran de har också ett utmärkt verktyg som konverterar ett typsnitt till ett nedladdningsbart webbfont-kit. Det är bara att sätta igång och botanisera! Glöm bara inte att typsnitt är upphovsrättsskyddade. Kolla att licenserna stödjer webbfont-kits!

Själv har jag efter att ha grävt runt i ekorrarnas bo hittat min favorit: Open Sans! Denna pärla har allt. Inte nog med att det är ett riktigt snyggt sans-serif typsnitt, det kommer också i många varianter, och i färdiga webbfont-kit. Och det är fritt fram att använda. B*cms+Open Sans är sannerligen sant!

 

P.S. Open Sans används på b-cms.com och levereras med b*cms från och med version 2610 D.S.

Posted: 2015-01-22 19:58:20
blog comments powered by Disqus