b*cms - hemsida för konstnärer / kulturproducenter

Om förkunskaper, teknik och installation

VILKA FÖRKUNSKAPER BEHÖVER JAG FÖR ATT KUNNA ANVÄNDA B*CMS?

Du behöver inte ha några förkunskaper alls om programmering. Däremot underlättar det om du är van vid att använda internet-tjänster som t.ex. bloggar, Facebook eller liknande - även om du inte behöver vara en avancerad internet-användare. Du behöver också veta något om hur du förbereder bilder och andra mediafiler för nätet.

Du kan lägga till två timmars utbildning till grundpaketet om du inte vill lära dig systemet på egen hand. Två timmar brukar vara tillräckligt för att de flesta skall komma igång med att använda sitt system.

Om du är osäker på om b*cms är något för dig: kontakta mig per mail på jon@brunberg.se eller ring mig på 070-314 36 92.

 

HUR INSTALLERAR OCH ANVÄNDER JAG SYSTEMET?

Systemet installeras på ett lämpligt webhotell som du själv beställer. Installation och konfiguration på webhotellet ingår i baspaketet. Webhotellet måste uppfylla vissa krav rörande server- och programvaror. Du får hjälp att kontrollera om ditt befintliga webbhotell klarar specifikationerna och om så inte är fallet, att flytta domän och abbonnemang. Om du inte har webbhotell eller domän i dag så får du hjälp med att beställa ett sådant.

 

HUR GÖR JAG OM JAG VILL HA ETT EGET DOMÄNNAMN?

Om du vill använda ditt eget domännamn med din hemsida så beställer du det via en lämplig administratör (registrator) som till exempel Binero eller Loopia. Det finns många andra försäljare med olika typer av paket för domännamn. Kostnaden brukar ligga på 100-150 kr per år beroende på vilken typ av domän du beställer.

Om du redan anlitar ett webhotell och vill köra b*cms så kontakta mig så kan jag undersöka om det går att koppla ditt domännamn till ett b*cms-abbonemang.

 

HUR LÄGGER JAG TILL MATERIAL TILL WEBBPLATSEN?

Du sköter din webbplats från en lösenordsskyddad kontrollpanel direkt över internet. Det är i princip inte svårare än att använda en blogg eller en internet-bank.

 

VILKA TEKNOLOGIER ANVÄNDS I B*CMS?

B*cms är ett egenbyggt hemsides-system som för närvarande finns för flera olika plattformar. De senaste versionerna av systemet använder PHP och MySql för Unix-server. Det finns fortfarande en del sajter online som använder klassisk ASP och körs på Windows-server (IIS) med Access- eller MySql-databas, men den senare plattformen uppdateras inte längre och sajter byggda med klassisk ASP/Access kommer stegvis uppdateras till Php/MySql. Viss funktionalitet tillhandahålls av tredjeparts-program som t.ex. TinyMce, Slider-Pro och Farbtastic.